Tuesday, May 6, 2008

MYTHENFORSCHUNG BRICOLAGE


Konstrukční motto:

Bricolage je název výtečného alba brazilského rodáka Amona Tobina, žijícího toho času v Londýně, jehož lámané rytmy a nasmyčkované samply vycházejí pod štítkem labelu Ninja Tune a představují tak svižný soundtrack k postmodernímu myšlení, zatímco my klopýtáme po městské dlažbě a přelézáme archeologické výkopy z dob minulých. V původním významu slova bricolage se jedná o výraz, označující konstrukci sestavenou z fragmentů, útržků, prostě něco zbastlené dohromady ve stylu „do-it-yourself“.

Už několik týdnů procházím městem a hlavou mi letí lámané a nepravidelné rytmy, žánrové matrice, v jejichž mezerách a pauzách se odhalují struktury stylotvorně odlišné, které jako chapadla prostupují odspodu a rozlézají se po vyšších rovinách. Kolik mají nad sebou různých rovin a pater? Přemýšlím nad různými fragmenty a nad tím, jak je zpracovat a jaký druh vzájemné souvstažnosti jim alespoň z literárního hlediska propůjčit.

Mit Hilfe des Mythos - Mythenforschung bricolage (teil I.):

UPG, SPG a CG

Zaujal mne praktický fenomenologický koncept, který pochází z knihy Kaatryn MacMorganové Wicca 333: Advanced Topics in Wiccan Belief (1970-1980, tiskem 2003), a rozpracovává různé úrovně gnóse (gnóse nikoliv ve smyslu vehicula magického záměru, ale v tom tradičním významu, čili poznání, mýtus, osobní víra). Dělení MacMorganové je založeno na principu verifikovatelnosti (nikoliv tedy falzifikace).
Z hlediska magie chaosu by se tato metoda dala porovnat s klasifikací magických úkonů, založené dle Raye Sherwina na výsledcích, stejně tak je i srovnatelná s praktickým přístupem řádu IOT k novým technikám, které bývají klasifikovány jako neověřené až do té doby, než dojde k jejich verifikaci.
Dělení Kaatryn MacMorganové se sestává z:

UPG (unverified personal gnosis), neověřená osobní gnóse – hypotéza, která doposud čeká na svou verifikaci. Předpokladem k tomu, aby mohla postoupit do obecného vědomí, je alespoň nepatrná možnost ověřitelnosti, min. verifikovatelnost subjektivní. Pak následuje:
SPG (shared personal gnosis) sdílená osobní gnóse - více osobami, nejlépe nezávislými na sobě.
CG (confirmed gnosis )- potvrzená gnóse.
Jedná se o SPG a UPG, které se během času staly buďto součástí “objektivního”
vnímání světa, nebo obecně známým mýtem a vešly tak do povědomí lidstva.

Mezi SPG a CG existuje jistý drobný rozdíl, který si dovolím vysvětlit na jednom příkladu:
Jakkoliv bylo v době mého dětství oblíbeným SPGéčkem tvrzení, že pokud malé dítě spolkne žvýkačku, může mu to slepit střeva, z medicínského pohledu spolknutá žvýkačka obvykle pouze projde trávícím traktem a je vyloučena ven z těla. Nejedná se tedy o případy a pozorováním ověřenou CG, přesto však onen mýtus přetrvává jako odstrašující SPG - zvláště když začnou děti vychovávat rodiče, kteří sami byli vychováváni stejně.




PS: Kolem roku 2000 nám kdosi s kamarádem vtiskl do dlaně CD s titulkem, napsaným nedbale lihovou fixou, který jsme pracně dešifrovali - jsa oba okultismem pokřiveni - jako "Amontown". Naše dvoučlenná SPG byla po určitou dobu zaměřena na poslech Amonova města, abychom ji nakonec nechali rozplynout pod vlivem obecné CG - Amon Tobin.
PPS: Ve wikipedickém článku je jako jeden z nejznámnějších brikolážistů označen MacGyver. Úplnou pointu si nechám pro sebe, až cca za měsíc Vodnář vydá Phila Hina, pobavíte se (snad) i Vy...
Catalessi
http://en.wikipedia.org/wiki/Bricolage

4 comments:

Anonymous said...

Nevím jestli to nebude moc "off topic" (resp. "off magick"), ale nedá mi to a musím se zde zmínit o fenoménu "JUDr.PhDr.Mgr. et Mgr.Henryk Lahola" (běžní uživatelé českého internetu doufám chápou o kom je řeč). Jde o to, že pan Lahola používá mimořádně komplikovaná souvětí a ve spojení s jeho extravagantními názory tak vzniká ideální cíl pro internetové vtipálky a tvořiče "diverzních memů" (více např. Necyklopedie.cz, kde má "mistr" svou speciální kolonku :-). Existují o Něm však i diskuzní fóra, která (pochopitelně k jeho vzteku) berou jeho názory "ad absurdum" (zcela ve smyslu fanatické verifikovatelnosti namísto racionální falzifikovatelnosti), vytrhují jeho netradiční slovní spojení z kontextu a dávají jim zcela nové významy. Např. jeho známá maxima:" Hanbou bych se PŘEPADL pod zem, kdybych měl pouze jeden titul", takové osoby pak nazývá žoviálně "jedináčky". A stalo že jistého pana Azathotha (u znalců „Cthulhu Mythos“ vidím pozvednuté obočí, musím vás ale zklamat. Pan Azathoth, s vtipem sobě vlastním zarytě tvrdí, že o žádném panu „Hatecraftovi“ nic neslyšel...:-)) vznikl originální nápad na Přepadení Jedináčků. Mentálně zaostalí psychopati z internetu tak zřejmě možná opustí pohodlný virtuální svět jedniček a nul a dočkají se snad zasloužené veřejné dehonestace !! :-)

Catalessia said...

Hmmm, že by rituál, který má uvést vesmír do rovnováhy? :-)
Nebo zamezit šíření SPG multigradualistů? Každopádně přeji hodně štěstí, vybrané lokality k přepadu vypadají snesitelně, Macocha by byla nejradikálnějším řešením... :-)

Anonymous said...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

Anonymous said...

, jessica pare nude, >:D, cassandra peterson nude, roozo,