Monday, March 5, 2007

FAKE DEAMON

Fake Deamon jako účelová magická reakce na internet, kde se krade.
Je to kouzlo, virový elementál, je to trik a je to i zároveň postoj, protože...

...kradou se nápady, krade se obsah promyšlenějších příspěvků, kradou se hlášky a kradou se klidně i fungl komplet celé články.
Těžko stanovit, kde je ta hranice, nechat se inspirovat a zároveň nekopírovat, každopádně když už chce někdo krást a zachovat si čistý štít, musí v tom být setsakramenstky dobrý a nenechat se načapat.
Z druhé strany, mág může mít své vlastní důvody, proč si chtít zachovat autorství a od toho je taky mágem, aby si toto mentální vlastnictví dokázal udržet.
Buďto lze zanevřít na mediální prostředí internetu úplně a soustředit se na klasickou publikační činnost, nebo i nadále komunikovat prostředky, které jsou k tomu na netu určeny - jenom do svých věcí vkládat něco jako časované bomby - kterým říkám "Fake Deamon" - a není to překlep.


Setkali jste se s tím určitě už na základní škole, když jeden žák opsal od druhého nějakoou nebetyčnou krávovinu a právě proto byl odhalen, poněvadž podle pravděpodobnosti není možné, aby tutéž chybu udělali oba dva.

Inspirovala jsem se také vlastními překlepy a zkomoleninami, které se mi stávají v přímé úměře nedostatku volného času, případně mi je často způsobuje používání různých kuriózních mnemotechnických pomůcek. Je toho zkrátka hodně, co mne zajímá...
Když už nemůžeme ovládnout své chyby, tak je aspoň dokažme využít.

Kdysi dávno sehrál můj přítel dohromady na jednu kazetu pár kratších demoalb jisté velice populární kapely a pro své účely ji nazval From the Ether. Kazetu půjčil několika svým známým a po nějakém čase potkal člověka, který mu naprosto vážně přesvědčen tvrdil, že album From the Ether patří k normálním řadovkám oné skupiny.

Další inspirací mi byli naguálové a jejich sebepotvrzovací mechanismus. Přejede-li naguála auto, není to proto, že by nedával pozor, udělal chybu, ale proto, aby se žáci něčemu naučili. I to však lze dobře dokázat, jak vysvětluji níže.

Postup: vkládejme do svých článků neviditelný vodotisk svých chyb - který by nám pomohl odhalit bezmyšlenkovité opisovače a vykradače, jako ornament mistrovských řemeslníků, kteří si signovali své dílo.
Nejlepší bývá vybrat si nějakou méně důležitou pasáž, aby to nebilo přímo do očí a fakticky neznemožňovalo ostatním s článkem pracovat, protože to zůstává hlavním důvodem, proč něco vlastně publikujeme.
Bezmyšlenkovitý opisovači a kompilátoři, kteří nám vadí nejvíce, převezmou všechno komplet a nebudou se unavovat, aby si někde ověřil fakta či snažili se něco pochopit.
Pro své přátele mějme nachystaná errata, vysvětlivky, dekryptovací klíče, neboť jsou to zároveň naše jediné důkazy, že o svých vlastních chybách víme a že byly naším záměrem. Taky nám odpadne trapné vyptávání, jestli si naše výtvory přečetli a co si o tom myslí...
Fake Deamon princip lze doplnit magickými rituály, jako je gnose, tvorba elementála i jiné metody...

Přesto zůstává, že nejlepší ochranou našich nápadů je náš vlastní styl, naše osobnost - která když není, tak ji nelze ničím nahradit.

La Petite Mort

1 comment:

Cody said...

Bravo, jistě využiju...